Het “Beste Idee van Nederland” is niet zo’n best idee!

Iedereen die een goed idee heeft en zichzelf serieus neemt gaat proberen zijn idee te realiseren. Maar waar te beginnen? Voordat je een idee hebt doorontwikkeld, producenten en financiers hebt gevonden, is je idee al vele malen geëtaleerd aan derden en daarmee vogelvrij, tenzij je het idee hebt geregistreerd. Zonder een bewijsregistratie kan iedere betrokkene met jouw idee aan de haal gaan. Plagiaat is dan ook niet voor niets irritatie nummer één in vele branches.

De weg naar een octrooi is lang, ingewikkeld en kostbaar. Velen hopen dit te kunnen omzeilen en denken hun geluk te vinden bij een wedstrijd: het beste idee van Nederland! Meedoen aan dit tv-programma biedt ogenschijnlijk vele mogelijkheden voor creatieve gelukzoekers. Vol enthousiasme wordt door de deelnemers uitvoerig de in- en outs van hun idee en/of vinding uitgelegd. Dit in de hoop dat zij tot de uitverkorenen gaan behoren die verder komen in de realisatie en productie van hun idee. De gedachte aan succes, het snelle geld en eeuwige roem maakt mensen echter erg onzorgvuldig en onoplettend. Helaas zitten aan deelname vele valkuilen en onrechtvaardigheden verbonden.

De grootste valkuilen zitten in de deelnemersvoorwaarden.

Artikel 8* stelt als voorwaarde dat je jou idee niet eerder hebt mogen registreren.
Je moet verklaren dat je jouw idee uitsluitend bij de stichting, die de wedstrijd “het beste idee van Nederland” organiseert, hebt aangeboden. Dat betekent dat als je al eerder gelobbyd hebt met je idee, je eigenlijk geen kans meer maakt. Voorts moet je afstand doen van alle intellectuele eigendomsrechten van jouw idee, d.w.z. je geeft gewoon je idee weg! (zie artikel 9*). Als je idee dan uitgekozen wordt mag de stichting jouw idee over dragen aan een commercieel belanghebbend bedrijf. Er is wel sprake van dat je de afgestane rechten terug krijgt in de vorm van een “schriftelijke mededeling” (??!? Zie artikel 13*). Een schriftelijke mededeling is geen overeenkomst! Er wordt ook géén termijn genoemd waarin dat zou moeten gebeuren. Intussen kan die stichting alles met jouw idee ondernemen en mag jij er zelf niets meer mee doen.

In artikel 15* wordt je verplicht geen mededelingen te doen aan derden over je eigen idee, maar deze geheimhoudingsplicht geldt dan weer niet voor de stichting.

Verder worden er percentages genoemd over royaltyopbrengsten. Of deze reëel zijn kan ik niet 123 beoordelen. Dit zal per idee verschillen en is mede afhankelijk van investeringen die nodig zijn in de verdere ontwikkeling/productiekosten en het te verwachten commercieel succes. In ieder geval sluit men hiermee verdere zakelijke onderhandelingen uit.

Als sluitstuk en allergrootste valkuil artikel16*: “De stichting heeft het recht om publiciteit te geven aan alle ingezonden Ideeën, ongeacht of deze al dan niet als winnend worden aangemerkt respectievelijk voor verdere exploitatie worden geselecteerd…….”
Weinig mensen kunnen inschatten wat de gevolgen van dit artikel zijn, evenmin de deelname aan het tv-programma. In gewoon Nederlands betekent het dat je absoluut niet meer in aanmerking komt voor een octrooi op jou idee! Een van de absolute voorwaarden om een octrooi te verkrijgen is juist dat jouw idee NIEUW moet zijn, d.w.z. het mag niet eerder gepubliceerd of door de media uitgezonden zijn.

Als iemands idee niet is geselecteerd, wil dat absoluut niet zeggen dat het idee waardeloos is. Veel ideeën die niet door de jury uitgekozen zijn, hebben wel zeker bestaansrecht en kunnen door andere partijen uitgevoerd en in de markt gezet worden. De mogelijkheid om je idee ten gelde te maken is door deelname aan het programma definitief van de baan.

Uiteindelijk dus toch niet zo’n goed idee………..!

Auteur: Roel van Dongen
©, 2007, Roel van Dongen

8 gedachten over “Het “Beste Idee van Nederland” is niet zo’n best idee!”

 1. Inderdaad maandag meegedaan. Ik had een superidee waar ik nu met Volkswagen verder wil. Echter u heeft gelijk mensen moeten dit echt beseffen. Dit programma is best link. Ik ga de publiciteit zoeken denk ik.
  Goed van jullie ik hoop dat jullie zoveel mogelijk dit op sites kwijt kunnen. Eigenlijk een stelletje rovers.
  Groet Rob

  Beantwoorden
  • Hee Rob, jij hebt dit ook gevonden. Ik ging ook eens op zoek nadat ik bij de opname ben geweest. Inderdaad, denk er hetzelfde over om deze toko eens tegen het licht te houden. Ik laat er ook een jurist naar kijken, volgens mij kloppen er een hoop dingen niet.

   Bij mij ging al een heleboel fout bij de aanmelding maar dat even terzijde. Bovendien was mijn idee geen productidee, heb ik begrepen van de jury, dus had daar niet eens moeten staan. Ze zijn niet op zoek naar een idee maar een productidee (tastbaar product dat in een schap kan liggen), althans de jury (meneer vacuvin) dan. In de voorwaarden op de website van “het beste idee” staat namelijk iets anders. Verder zijn ze volgens mij op zoek naar de beste ideepresentatie ipv het beste idee.

   De jury en de stichting zitten duidelijk niet op één lijn, beide zoeken wat anders. De jury heeft bovendien niet op voorhand het idee bekeken, tenminste die indruk kreeg ik sterk aangezien ik ze toegang had gegeven tot meer informatie. Gelukkig heb ik ze hiervan geen kopie toegestuurd. Mijn idee was zo omvangrijk (geen klik-klak-klaar product om het zo maar te zeggen) dat kan ik niet allemaal kan vertellen binnen de gestelde minuut.

   Het idee moet simpel zijn en gemakkelijk te presenteren en moet echt een product kunnen zijn dat in de schappen komt te liggen. Iets complexere ideeën, ook op ander gebied, zijn dan niet mogelijk terwijl dat een heel goed idee kan zijn maar dat past niet bij de kijkers van SBS6? Vind dat de definitie van “het beste idee van NL”. Niet te moeilijk anders snapt de kijker het niet meer? Of is het meer bedoeld voor de sponsor?

   Ik had daar niet moeten staan en nu kan het niet zo zijn dat ik niets meer met mijn idee kan doen. Kan niet waar zijn. Verder zijn de ondertekende documenten verklaringen (enkelzijdig ondertekend) en geen overeenkomst (door beide partijen ondertekend). Hoe rechtsgeldig is dit dat het zomaar kan om iemands idee compleet in te lijven met een verklaring dat notabene ook nog eens digitaal is verstrekt en ondertekend, dus geen origineel.

   Daarnaast, SBS zoekt alleen maar sensatie en manoeuvreert je naar uitspraken die je niet wilt doen. Waarschijnlijk bedoeld voor de bekende “maak jezelf belachelijk” filmpjes. Je hebt ook iets moeten ondertekenen voor de opnames waarvan je geen kopie hebt gekregen. Je hebt onder druk moeten tekenen, ze hadden gemakkelijk op voorhand het document kunnen sturen om te kunnen zien waar je voor tekent. Dit lijkt bewust zo gedaan, een hele discutabele manier van werken. Waarschijnlijk waren ze bang dat mensen dan niet naar de studio zouden komen?

   Britt Dekker (SBS6) adverteert ook met “Slapend rijk worden”, de vraag is: “Klopt dit?” Mij gaat het daar niet om rijk te worden overigens maar is het waar, kan het überhaupt.

   Wordt vervolgd, misschien kunnen we de krachten bundelen.

   Beantwoorden
 2. He Sjors je hebt helemaal gelijk het klopt van geen kant. Ze zijn niet op zoek naar beste idee maar naar een dwaas om te lachen. Mijn idee was meer iets voor de autoindustrie te moeilijk met patenten enzo. Ik was in de veronderstelling dat ze dit juist gaan regelen.
  Ook een octrooi aanvragen kan ik dus nu vergeten omdat ik in een promo te zien was op rtl boulevard waarin mijn idee dus openbaar is gemaakt. Ik heb helaas geen geld om dit aan te vechten maar ga dit zelf opzetten een aangetekende brief heb ik al klaar en wil dat ze niets meer uitzenden. Enfin mail mij maar effe dan via dit. robstam1@live.nl. De Telegraaf zal hier graag aandacht aan willen besteden denk ik. Want dit riekt naar oplichting zover durk ik zelfs te gaan en inderdaad een overeenkomst komt door ondertekening tot stand door twee partijen dacht ik ook. Hoor graag verder van je leuk!

  Beantwoorden
 3. Hallo

  Ik heb zelf ook een goed idee
  Maar niet de financiële kosten om een patent aan te vragen.

  Ik ben er van overtuig dat het veel levens kan schelen.
  Want ik heb jaren in de autoschade gewerkt.
  Omdat het met mijn idee een auto zeker voor 50% veiliger maakt
  Maar weet niet hoe ik aan moet pakken om te beschermen .
  Zonder kosten te maken

  Wel bedrijf kan mij in zo situatie verder helpen.

  Alvast bedankt voor info
  Hugoheijboer@hotmail.com

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 4. Ik heb het zelfde meegemaakt,die kerel van vacuüm vin is gemeen bezig.Ook Menneer de Mol en Kapitteinen van de industrie had ik hoger en eerlijker ingeschat,Het registeren bij de belastingdienst was mijn registratie van mijn ideen in 2009. Ze hebben een jaar later mijn renvooi gewoon toegevoegd in hun voorwaarden.In huis ter duin werden in een pith toespelingen gedaan om mijn produkt in productie te nemen .Daarna werd ik 2 jaar tegengewerkt om mijn ideen te maken tot een kans in de markt.Na 2 jaar zie je het dan in een supermarkt liggen in België.Ook die ah is een speler om voor op te passen.die de boer is niet oprecht.wees nu eens eerlijk en gun die uitvinders ook ruimte en een stuk van de koek.en dat terwijl ze zelf ook groot zijn geworden met andermans ideen.mijn trotst is dat die Heer Brent Snijder een renteswap in zijn maag is gesplitst en nu van armoe Lakkeman nodig heeft,ik mag hopen dat die bank hem keihard aanpakt.Ook menner de Mol met zijn sanoma heeft een half miljard verlies dit afgelopen jaar.zo zie je maar weer boontje komt om zijn loontje. Ps. Dit is mijn mening en aan deze tekst hierboven zijn auteursrechten verbonden.

  Beantwoorden
 5. Ik was erg geintresseerd om aan dit program mee te doen, maar nu ik dit artikel en al deze reacties gelezen heb zeg Ik Nu: Nee! En dank je wel Roel van Dongen voor al deze info!
  My idea is saved by You. Pina

  Beantwoorden
 6. Ik wou ook graag mijn idee laten zien op dat tv progama en heellaas het is nu afgelopen maar als ik dit lees wil ik nog wel meedoen want dan kom een keer op tv en zou ik ooit wel willen en mijn idee is goed om de lucht schoon te houden (van co2)

  Beantwoorden
 7. Ik heb ook een idee

  Het zou fijn zijn als er ergens een stappenlijst te zien zou zijn..

  Of dat je het veilig zou kunnen delen/ overleggen met iemand..

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.